Tage Andersen, Gunillaberg. Foto: Lisa Sinclair.

Tage Andersens Gunillaberg

Om du tar dig in till Smålands mystiska skogar, finner du en ännu mer mystisk plats. För första gången var jag och besökte Gunillaberg, som ägs och drivs av blomstermästaren Tage Andersen.

Eftersom jag själv för flera år sedan studerade floristik och alltid varit intresserad av det ämnet, har jag också i flera år känt till Tage Andersen. För fem år sedan åkte jag och min floristvän till Köpenhamn för att besöka hans blomsterbutik, butiken var inte så stor i storlek men det var magiskt att vara där inne. Inredningen och blommorna var dovt och förvridet, shackrutigt, som en mörkare nyans av Alice i Underlandet. Det var förbjudet att fotografera där inne.

Nu i sommar tog jag mig in till Smålandsskogarna, till Gunillaberg, där Tage Andersen vistas under sommarhalvåret. Det var stort och det fanns konstverk och blomsterarrangemang både inomhus som utomhus. I det gula huset fanns det även moderna ljus- och ljudinstallationer. Runt om ute fanns olika slags djur, grisar, höns, getter. Istället för gräsklippare fanns det bockar som åt av gräset och alltså gjorde gräsklipparens jobb. Kafé fanns, och även ett nybyggt orangeri med möjlighet för utställning och konserter, just nu i juli pågår en balletuppvisning från London där.

Det som alltid gjort mig fascinerad av Tage Andersen är hur han tagit in vackert mörker och mystik in i sitt floristyrke, det återkommande shackrutemönstret, att upplevelsen runt om är lika viktig som blommorna i sin blomsterbutik. Denna gången slog det  mig även hur han tagit in skogen och använt det som konst i hemmet, och tagit ut ‘finkonsten’ i skogen. Kontrastrikt, och det fanns även flera vackra designermöbler att titta på.

Inträdet är 120 kr. Eftersom jag mindes att för fem år sedan i Köpenhamn var det förbjudet att fotografera, frågade jag nu kassörskan om det var okej. Det var det, och insåg med tidens gång att om jag hade fotat alla vinklar och vrår som jag egentligen ville, så hade jag aldrig kommit därifrån.

Klicka här för att komma till Gunillabergs hemsida.

Tage Andersen, Gunillaberg. Foto: Lisa Sinclair.
Tage Andersen, Gunillaberg.
Tage Andersen, Gunillaberg. Foto: Lisa Sinclair.
Tage Andersen, Gunillaberg.

 

Tage Andersen, Gunillaberg. Foto: Lisa Sinclair.
Tage Andersen, Gunillaberg.

 

Tage Andersen, Gunillaberg. Foto: Lisa Sinclair.
Tage Andersen, Gunillaberg.

 

Tage Andersen, Gunillaberg. Foto: Lisa Sinclair.
Tage Andersen, Gunillaberg.

 

 


Posted

in

by

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *