Pandora.

Mode- och Klädhistoria: Pandoror

Här kommer en uppdatering från kategorin Mode- och Klädhistoria. Förra inlägget handlade om medeltiden och platåskor. Nu är vi i ca 1500-1700-talen och det handlar det om pandoror, eller “babies” som dom kallades i London.

Paris och London var dom ledande modestäderna i Europa, det var dom som vi alla andra inspirerades av och ville ta efter. Men det var inte lika lätt förr i tiden att få snabb spridning på modets vändningar och uppdateringar, nu för tiden kan vi tacka internet och TV. Men för att gå tillbaka i tiden, på 1800-talet började man använda illustrationer i modetidningar för att få spridning av modet. Men innan dess hade man en ännu lustigare sak, pandoror. Det var alltså dockor ungefär lika stora som en halv vuxen människa. Dom skickades då mest från Paris till övriga Europas hov, men även skickades dom från London där dom istället kallades “babies”.

På så sätt hade man en docka med väldigt detaljerade och exakta kläder på sig, som talade om hur det nya modet såg ut. Även hur fransyskorna hade sitt hår, smink och smycken visades på dockan.

Pandora.

Dessa två dockor är antagligen re-makes, eller väldigt välbevarade. Jag vet inte, men gissar på det första alternativet i alla fall. Finns många fler utav olika sorters pandoror att se på pinterest.com.

 

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *