Chopine platåskor.

Mode- och Klädhistoria: Medeltiden

1500-talets platåskor, med det rätta namnet chopine.

 

Här kommer ännu en kortfattad uppdatering om Mode- och Klädhistoria. Förra gången handlade det om antiken, nu har vi kommit till “den mörka tiden”… Medeltiden.

Under början utav medeltiden var båda könens kläder väldigt liknande varandra, båda hade bl.a. långa kjortlar (en typ av klänning). Aristokratmän eller riddare hade en slits i sin klänning både fram och bak, så dom kunde rida utan problem.

Om man var aristokrat eller kunglighet skulle man vara ljushyad och blond, det ansågs vackert. Även om t.ex. en drottning faktiskt var mörkhyad så beskrevs hon i skrift som blond, bara för att det som sagt var en slags regel för vad kungligheter skulle vara. Det är även från denna tiden ordet “blåblodig” kommer ifrån, man skulle vara så blek så att blodådrorna syntes, då var man verkligen en adel/kunglighet.

Under 1400-talet började skillnader dyka upp i mäns och kvinnors kläder. Män hade stora puffärmar för att visa sig bredaxlad, medans kvinnor började ses med smal midja samt konstruerade breda höfter. Män började även bära kortkort igen, som vi har kunnat se ända tillbaka till antiken.

Vi kan se de första typerna utav platåskor från 1500-talet. Detta var dock inte för att vara “trendig” eller “hipp”, utan dom hade helt enkelt ett behov utav att komma upp från geggan och skiten som låg på gatorna.

 

 

 

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *