Randi Fisher.

Randi Fisher

Randi Fisher hette konstnären som levde mellan 1920-1997, inte så många som känner till hennes konstnärskap och det har stått väldigt lite om henne i konsthistorieböcker. Jag kom nyligen över Linda Fagerströms avhandling Randi Fisher – svensk modernist, och slogs snabbt av vilken intressant personlighet denna Randi Fisher var.

Hon växte upp med sin mamma Eivor och syster Else, pappan dog tidigt. Mamman var konstlärare och hennes konstnärsvänner var hemma hos dom ofta och blev som familjemedlemmar. Randi Fisher ville själv utveckla och arbeta med konst och gick som elev på Konstakademien. I den mån Randi Fisher förekommer alls i konsthistorien, brukar hon omtalas som en av konstnärerna vid ett utställningstillfälle: Ung konst på galleri Färg och form i Stockholm 1947. Utställningen har kommit att betraktas som något av en milstolpe när det gäller modern svensk konst och det var hon tillsammans med åtta stycken manliga konstnärer och två stycken manliga skulptörer. Konsthistorieskrivningen brukar omnämna gruppen som “1947 års män” – utan att notera att en kvinna också var med i grupputställningen.

randi-fisher-2
Matta med vackra färger och spännande mönster av Randi Fisher.

 

Randi Fisher gifte sig med akademikamraten Olle Gill och dom fick dottern Katarina, efter några år blev det skilsmässa. Hon träffade därefter Ralph Bergholtz som blev hennes konstnärliga samarbetspartner, det blev giftermål mellan dom och dom fick dottern Pia. Förutom att måla tavlor ägnade Randi Fisher sig även bland annat åt att måla bokomslag och affischer, även glaskonst ägnade hon sig åt. Efter fjorton år blev det skilsmässa mellan dom också, och Randi Fisher började resa världen runt och arbetade för ideella hjälporganisationer som Greenpeace, Emmausrörelsen och Amnesty International.

Asketism hade Randi Fisher en speciell dragning till, som fanns hos henne redan när hon var liten och genom livet till dom sista dagarna. Vid sin död lämnade hon endast efter sig en ryggsäck med sina viktigaste tillhörigheter. Sin konst hade hon var i ateljén i Sverige, som hennes ena dotter fick ta över.

Detta och betydligt mycket mer finns skrivet i Linda Fagerströms Randi Fisher – svensk modernist. Stora utställningar med Randi Fisher har visats på Norrköpings konstmuseum och Skissernas museum i Lund hösten 2010 och våren 2011. Denna konstnär och person må ha varit bortglömd i konsthistorien för ett tag, men nu – tack vare Linda Fagerström – är hon tillbaka.

randi-fisher-1

Samtliga bilder från hd.se

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *