Pia Walén Cross Blanket.

Pia Wallén – med fokus på ullen

Min kandidatuppsats som jag arbetade så mycket med under de sista månaderna förra året är nu helt klar. Den heter Pia Wallén – med fokus på ullen och handlar just om vad rubriken avslöjar: den svenska designern Pia Wallén och om ull som material.

Om inte namnet Pia Wallén känns bekant så behöver jag inte förklara mer än “Det är hon som designat filten med kors på”, och alla vet vem jag menar:

pia-wallen-crux-blanket
Filten Crux Blanket, 1991.

Det jag gillar med Pia Walléns design är att hon arbetar med ett så gammalt material, filtad ull har funnits sedan lång tid tillbaka – man har t.ex. hittat målningar från Pompeji som visar hur man arbetade fram materialet. I Sverige under 1900-talet ansågs filtad ull vara bondens material och militären använde det till sina kläder, filtad ull var alltså långt ifrån ett exklusivt material. Under den senare delen av 1900-talet var filtad ull – eller vadmal, som det heter – nästan bortglömt, ändå valde Pia Wallén att kontrastera sin nyminimalistiska och modernistiska stil med det (då) opopulära materialet och jag är säker på att det är tack vare henne som vi ser filtad ull som material lite överallt i designbutiker nu för tiden.

I uppsatsen får du bland annat veta var inspirationen till Pia Walléns återkommande kors kommer från, du får även läsa om vad som mer inspirerat henne – som t.ex. årtionden och designers.

Här finns uppsatsen att läsa i pfd-format:
Pia Wallén – med fokus på ullen. Lisa Sinclair

Fler produkter av Pia Wallén:

pia-wallen-tofflor-unisex
Unisex, 1992.
pia-wallen-rod-vaska-classic-bag
PW Classic Bag, 1997.
pia-wallen-armband-slitz-sterling-silver
Slitz Sterling Silver, 1997.

Alla bilder kommer från Pia Walléns nätbutik, piawallen.se

 

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *