Ond Design - Röhsska Museet.

Ond design på Röhsska Museet

Bild från Röhsska Museet

I ett tidigare inlägg, Låt oss prata om design, har jag skrivit om god design och vad just definitionen ‘god’ kan betyda. Att ett föremål väcker trevliga minnen, det kan vara god design. Att en tekanna har massa mönster/färger/form, kan vara god design. Eller att en tekanna istället bara visar upp sin funktion utan några som helst utsmyckningar, kan också vara god design. Det handlar egentligen bara om smak och tycke, och är lättsmält.

Så vad är motpolen till god design? Jo, ond design. Det var tack vare ett besök på Röhsska Museet, som har utställningen Ond design fram till 8 september 2013, som det slog mig att har man pratat om god design får man också fundera över antagonisten.

Så vad kan vara ond design?

Alla föremål som människan har varit inblandad i har blivit designad. Det betyder inte att alla föremål är utsmyckade och till för att väcka njutning hos designantusiaster, föremål blir även designade för att enbart utföra sin funktion. Handklovar är designade för att enbart visa sin funktion, då har man utgått från tanken att handklovar ska låsa ihop en människas händer och göra den oförmögen att röra sig fritt. Minor är till för att sprängas när en människa trampar på den, så när man har ritat och designat fram minor har tanken varit att göra människor invalida genom att spränga deras ben/armar i luften. För att ta in ett religöst förmål i diskussionen kan man nämna – som Röhsska gjorde – det kristna korset. Korset var ett avrättningsredskap, i syfte att tortera och döda. Bakom varje föremål ligger lång tid av planering för att den ska uppfylla sitt syfte.

Ond design behöver inte heller vara så bokstavligt. Man kan se det som att dagens köp och släng-samhälle utvecklat omättliga konsumenter. Även fabriksarbetarna i Kina och Bangladesh lever i extremt dåliga förhållanden, dom lider av sömnbrist och får knappt någon lön. Kan det vara ond design?

Mitt tips är att besöka Röhsska Museet innan den 8 september, inget lättsmält ämne men intressant och aktuellt.

 

 

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *