Vardagsrum 1950.

När finrum blev vardagsrum

Nuförtiden skulle det vara svårt att komma på tanken att inte utnyttja alla ytor man har i hemmet, eller att utnyttja alla rum. Nuförtiden skulle man inte komma på tanken att ha ett finrum, det vill säga ett rum man hade låst och ouppvärmt året runt förutom när det kom gäster – då skulle man vara i finrummet. Men det var inte alls längesedan som familjerna i Sverige ville ha ett extra rum som stod outnyttjat, fram till dess att en gäst eller flera kom. Även fast funktionalismen slog igenom stort på 1930-talet med din idé att tänka praktiskt och utnyttja hemmets kvadratmeter effektivt så höll folket hårt i sina finrum, vilket både arkitekter, bostadsforskare och myndigheter ansåg vara slöseri.

Ett exempel på detta är Museistugan Hemtefnaden på Tjolöholms slott. Där skulle en familj på ca 10 personer samsas om 50 kvadratmeter, det vill säga ett rum och kök. Det visade sig att familjerna stängde och låste dörren om rummet för att tillsammans bara använda köket – även för att sova i. Detta för att öppna upp dörren till det extra rummet när gäster kom på besök. Jag rekommenderar en utflykt till Tjolöholm, eftersom man då inte bara får läsa om det utan gå in i stugan och se själv.

Under 1960-talet kom man dock att öppna upp rummet för att nyttja det varje dag tillsammans med sin familj, finrummet hade blivit ett vardagsrum. Varför detta skedde just under 1960-talet var tack vare TVn, vilket var en helt ny och spännande apparat familjen samlades runt.

 

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *