Museo del vidrio y crystal. Foto: Lisa Sinclair.

Konst, vegomat och streetart i Málaga

Såhär kan en dag se ut i Málaga. Staden bjuder på bland annat permanenta och temporära konstutställningar, street art och street performance här i Picassos födelsestad. Här är tips för en dagstur:

cafe-berlin-malaga-foto-lisa-sinclair-1Café Berlin är ett tips om ni vill börja dagen med en lätt och god frukost. Man får varma mackor med fyllning i (fyllningen kan du enkelt ändra till dina önskemål), kaffe/te och färskpressad apelsinjuice för 4,50 €. Ligger på en mindre gata, Calle Afligidos 2.

cafe-berlin-malaga-foto-lisa-sinclair-2
Frukost på Café Berlin.

 

Málaga centrum är litet och det är korta gångavstånd till det mesta. Så vi promenerade till Picassomuseet (Museo Picasso) för att se den temporära utställningen med Hilma af Klint.

hilma-af-klint-malaga-foto-lisa-sinclairLängre in än såhär får man inte fota på detta museum. Däremot har jag redan varit på en Hilma af Klint-utställning, på Hamburger Bahnhof i Berlin. Där var det tillåtet att fota hennes tavlor, så jag bjuder på två tavlor här och låtsas att jag fotade dem i Málaga ; ) Det var ändå samma tavlor som visades på båda utställningarna.

hilma-af-klint-malaga-foto-lisa-sinclair-2

Läs mer om utställningen på AlltFörMusik.se, väl skrivet och fina bilder.

hilma-af-klint-malaga-foto-lisa-sinclair-1Efter museibesök brukar magen göra sig hörd och i Málaga finns det ca fem olika vegan/vegetariska restauranger att välja på. Vi testade El Piano på Calle San Juan de Letran 13, den var indiskinspirerad och låg avsides på en liten och lugn gata.

el-piano-vegetarian-malaga-foto-lisa-sinclairPotatissalladen och rörorna var goda, dock var biffarna väldigt torra och sega. Men mätt blev man och ändå värt en billig peng.

Promenad runt gatorna, stötte på både street art och street performance i luften. De mänskliga akrobaterna var vid det huset som konstnären Picasso föddes i.

street-art-malaga-foto-lisa-sinclair

 

street-performance-malaga-foto-lisa-sinclairDagens joker var när vi oplanerat och ovetandes gick in till vad som visade sig var ett glasmuseum, Museo del Vidrio y Crystal. Det låg avsides och först var vi de enda besökarna där, vi fick en guide som visade oss runt. Efter en stund berättade guiden att det var hans hus vi var i, och att det var hans privata museum med hans eget intresse för glas som han hade samlat på sig genom sitt liv. Huset var stort och historiskt, fyllt med välbevarade antika möbler, stora tavlor på väggarna och då självklart glas överallt på dessa två våningar. De äldsta glasen han visade var 2000 år gamla, i helt skick!

museo-del-vidrio-y-cristal-foto-lisa-sinclair-1
Ingången.
museo-del-vidrio-y-cristal-foto-lisa-sinclair-2
Fönsterglaskonst.
museo-del-vidrio-y-crystal-foto-lisa-sinclair-3
Fönsterglaskonst.
museo-del-vidrio-y-crystal-foto-lisa-sinclair-4
Glaskonst från “hippietiden”, som guiden/ägaren själv beskrev det.

Museet ligger på Plazuela Santísimo Cristo de la Sangre 2. Inträdet kostar 5 € och verkligen värt det för att få uppleva en persons livslånga passion.

 

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *