Joseph Beuys i Berlin

För er som har tänkt besöka Berlin i det närmaste och är intresserade av Joseph Beuys kan jag rekommendera Hamburger Bahnhof. Förutom den permanenta utställningen som inkluderar Joseph Beuys finns nu även en tillfällig utställning med honom, som pågår fram till 21 april 2014.

Hamburger Bahnhof ett museum som visar samtidskonst, vilket bland annat har inkluderat Hilma af Klints tavlor och installationer av Marina Abramovic. Som museets namn avslöjar är det en gammal tågstation. Den byggdes mellan 1846-47 som slutstation för järnvägen mellan Berlin och Hamburg, öppnades som museum 1996. Bara arkitekturen är värt ett besök!

joseph-beuys-hamburger-bahnhof-foto-lisa-sinclair
Skulpturer av Joseph Beuys, gjorda av animaliskt fett. Tillhör den permanenta utställningen.

Joseph Beuys (1921-1986) var alltså en tysk konstnär. Han var verksam inom fluxus och vissa hävdar att han var Tysklands mest inflytelserika samhällsvisionär. Förutom att han arbetade med olika konstarter som teckning, installationer, skulptur, aktionskonst, så var han både konstteoretiker, professor och engagerade sig även politiskt.

joseph-beuys-2-foto-lisa-sinclair
På den temporära utställningen visades flertalet av Joseph Beuys skisser.
joseph-beuys-3-foto-lisa-sinclair
Närbild på den fjärde skissen på nedersta raden.

Om ni är intresserade av Joseph Beuys så är detta en tillfällighet. Om inte annat så är arkitekturen luftig, vacker och bara det en sak att titta närmare på. Utöver hans utställning pågår även en annan temporär ljudutsällning av Susan Philipsz.

hamburger-bahnhof-foto-lisa-sinclair
Påväg till museets restaurang / kafé.

 

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *